چالش دمای ۱۸ درجه، ابتکار ما برای کاهش آلودگی هوا چه بود؟

۲۱ فروردین ۱۳۹۸ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۳ دقیقه

خانم «معصومه ابتکار» رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، به تازگی در توییتر خود پستی گذاشته و در آن «دوستان» را به «چالش دمای ۱۸ درجه» دعوت کرده است. او از فالوئرهای خود خواسته دمای منزل و محل کار را روی ۱۸ درجه‌ی سانتیگراد تنظیم کنند تا آلودگی هوا و در ابعاد بزرگتر، سرعت گرمایش زمین کاهش یابد. فالوئرهای او از جمله آقای ظریف و روحانی هم به این دعوت پاسخ گفته‌اند. ابتکار در ضمن تصاویری از نامه‌هایی به وزیران و مدیران دولتی منتشر کرده که در آن‌ها خواسته دمای هوای ساختمان‌های دولتی را بین ۱۸ تا ۲۱ درجه‌ی سانتیگراد تنظیم کنند.

خانم ابتکار درحالی از فالوئرهای توییتری خود که به ۲۶ هزار نفر می‌رسند خواسته در چالش دمای ۱۸ درجه شرکت کنند که هوای تهران طبق معمول زمستان‌های گذشته، حال و روز خوبی ندارد. البته از دیروز با وزش باد و بارندگی، وضعیت بهتر شده، ولی به هر صورت دوباره با سکون و وارونگی هوا، تراژدی آلودگی، تعطیلی مدارس، ‌زوج و فرد شدن تردد خودروها و غیره شروع می‌شود. ولی چرا ابتکار از همکاران و مردم خواسته دما را روی ۱۸ درجه نگه دارند؟ آیا این انتظار منطقی است؟

ebtekar twitter

معصومه ابتکار در توییتر خود از فالوئرها خواسته دمای منزل و محل کار را روی ۱۸ درجه‌ی سانتیگراد تنظیم کنند. محمدجواد ظریف هم پاسخ داده است.

باید گفت که به طور کلی خانم ابتکار حرف درستی می‌زند. خیلی از ما عادت داریم تابستان‌ها، هوای خانه و محل کار را خیلی سرد کنیم. بالعکس در زمستان آن‌قدر هوای خانه و محل کار را گرم می‌کنیم که مجبوریم لباس‌هایمان را کم کنیم. این درحالیست که «دمای رفاه» برای ما، چیزی بین ۱۸ تا ۲۱ درجه‌ی سانتیگراد است. بهتر است به جای اینکه در زمستان خانه‌ی خود را خیلی گرم کنیم و لباس کمی بپوشیم، دما را اندکی پایین بیاوریم و لباس‌های بیشتری بپوشیم. افزایش دما به معنی مصرف سوخت بیشتر در موتورخانه‌ها یا بخاری‌های خانگی و افزایش میزان انتشار گازهای گلخانه‌ای است. به هر صورت در کنار بخش حمل و نقل و صنایع، در زمستان‌ قسمت قابل توجهی از آلودگی شهرهای ما بر اثر مصرف سوخت در سامانه‌های گرمایشی ساختمان‌ها ایجاد می‌شود. اگر کاری کنیم که سوخت کمتری مصرف شود، از میزان انتشار آلاینده‌ها به هوای شهر هم کاسته می‌شود و در ابعاد بزرگتر، با انتشار کمتر گازهای گلخانه‌ای روند گرم شدن زمین را کند می‌کنیم.

نکته‌ی دیگر درباره‌ی چالش دمای ۱۸ درجه‌ی خانم ابتکار این است که بیشتر ساختمان‌های ما تهویه‌ی خودکار ندارند. یعنی اینکه حتی اگر بخواهیم دما را روی ۱۸ درجه بگذاریم هم نمی‌توانیم این کار را بکنیم. پیش‌نیاز این کار تجهیز ساختمان‌ها به سامانه‌ی تنظیم دمای خودکار است. به هر حال ما در کشوری هستیم که ذخایر گاز زیادی دارد و همیشه توانسته‌ایم دسترسی ارزانی به آن داشته باشیم. به همین دلیل در طی سالیان دراز نیازی نمی‌دیدیدم در استفاده از آن صرفه‌جویی کنیم و کمتر به سمت استفاده از سامانه‌های گرمایشی گران‌قیمت‌تر خودکار رفتیم.

تنظیم دمای هوای ساختمان‌ها روی ۱۸ درجه راه خوبی برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای است، ولی مشکل این‌جاست که بیشتر ساختمان‌های ما تهویه‌ی خودکار ندارند.

به هر صورت واقعیت این است که باید برای حل مشکلاتی مثل آلودگی هوا همه‌ی مردم دست به کار شوند و هرکس سهم اندک خود در آلایندگی را جبران کند. چه این سهم نصب سامانه‌ی خودکار تنظیم حرارت در ساختمان‌ و قرار دادن پیچ تنظیم آن روی ۱۸ درجه‌ی سانتیگراد باشد و چه رانندگی کمتر با خودروی شخصی. جالب این‌جاست که خانم ابتکار از این ایده با نام «چالش دمای ۱۸ درجه» نام برده است که ما را به یاد چالش سطل آب یخ می‌اندازد! یعنی اینکه اگر الان دمای هوای ساختمان روی ۱۸ درجه تنظیم کنیم، ممکن است حسابی به چالش بخوریم و مجبور شویم لباس بیشتری بپوشیم!

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

۱۳ دیدگاه
  1. Avatar میثم

    با سلام
    به نظرم جا داره دیجی کالا یک بخش صرفه جویی در مصرف انرژی و ابزارهای پاک قرار بده و محصولات مرتبط با این موضوع رو ارائه کنه…خیلی ها هستن که از وجود همچین ابزارهایی بی خبرن مثل: شیر ترموستاتیک شوفاژ،کلید ترموستاتیک کولر آبی و ….

  2. Avatar mohsen

    مطمئنید اکانت ها جعلی نیست؟
    لایک مایک هاش کمه !

  3. Avatar hassan

    خب حرف خانم ابتکار درسته!. امابه نظر شما مشکل اصلی الودگی هوا همینه؟! آیا سوخت بی کیفیتی که خودروهای بی کیفیت تر دارن استفاده میکنن باعثش نیست؟ آیا گازهای تولیدی کارخانه های در حال کار باعثش نیست؟ آیا خودرو های فرسوده و این تاکسی های فرسوده باعثش نیست ؟و هزاران آیاهای دیگه.! این مشکل با تعطیلی مدارس و زوج فرد کردن ماشینها برطرف نمیشه. خواهشا اول مشکل اصلی رو پیدا کنید.

  4. Avatar علی

    با توییتر و اینستا هوا تمیز نمیشه سرکار خانم

    به قول مرحوم اینانلو ، محیط زیست تنها جایی هستش که مرد میخواد و جای سوسول بازی نیست

    1. Avatar امیرحسین دارابی

      واقعا که حرف دل ما رو زده
      خدا رحمتش کنه

    2. Avatar امین

      بخون متنو لا اقل
      بعد بیا نظر بده
      ی نفرم میخواد فرهنگ سازی درست بکنه بهش تیکه بنازین خجالت نکشین

  5. Avatar spartan

    تنها راه کاهش آلودگی استفاده نکردن از خودروی شخصی هست که متاسفانه خیلیا درک نکردن و برای اسیب ندیدن کلاسشون(!) حاضرن هوا رو به گند بکشن!!
    برادر و خواهر من جامعه به دست خود افراد هست ک تغییر میکنه!!!
    از خود شروع کنیم….

    1. Avatar مجید

      راهش استفاده نکردن از خودروی شخصی نیست. وقتی حمل و نقل عمومی افتضاحه، وقتی تو مترو و اتوبوس ازدحام بیداد میکنه. وقتی وسیله نقلیه عمومی شما را به موقع به محل کارتون نمی رسونه راه حل، استفاده نکردن از خودروی شخصی و طرح زوج و فرد از درب منزل نیست. اگر روزی برسه که تو تهران هم مثل خیلی کشورهای دیگه حمل و نقل عمومی خوب بشه، شما مطمئن باشید خیلیها ماشیناشون رو میزارن برای گردشهای برون شهری و همه از حمل و نقل عمومی استفاده میکنن اما الان نه!! مسأله دیگه خودرهای پر مصرف و آلوده کننده هستش. مدتهاست که مصرف خودرهای دنیا کم شده و با استفاده از کاتالیزوری از پلاتینیوم در اگزوز خودروها میزان آلایندگی رو به میزان ۹۰ درصد کم میکنند. حتی مستند دوبله اش رو هم من چند سال پیش از شبکه ۴ دیدم و حتی مطلع بودم مدتی افرادی از مجلس و دانشگاه پیگر اجرای این طرح بودن، اما هیچ وقت به سرانجام نرسید و برروی وسایل نقلیه داخلی نصب نشد.

  6. Avatar بنی اسدی

    بهترین راهکار کاهش آلودگی استفاده نکردن از خودروی شخصی است

    1. Avatar محمد

      البته تولید خودروهای استاندارد جهانی و همچنین بنزین هم سطح استاندارد جهانی کمک زیادی به کاهش آلودگی می کنه.

  7. Avatar bihot

    حیف توییتر من فیلتره وگرنه چالش به دستم می رسید و قبول می کردم

    1. Avatar حامد

      لایک

    2. Avatar مهدی

      درسته

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه